
Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?
21 05 2025
Günümüz rekabetin yoğun olduğu iş dünyasında marka adın, bir işletmenin en değerli varlıklarından birisi.
Şirketinizin ilerleyen süreçte marka adıyla herkesçe tanınabileceği ve müşteri bağlılığının marka adıyla güçlenebileceğini asla unutmayın. Marka tescili bu değerli varlığın yasal olarak korunmasını sağlayan en önemli adımdır. Peki marka tescili nedir? İşletmenizin geleceğini güvence altına almak istiyorsanız doğru adrestesiniz.
Marka Tescili Nedir?
Marka tescili bir işletmenin ürün veya hizmetlerini rakiplerinden ayırt etmek için kullandığı isim, logo, slogan gibi unsurların yasal olarak koruma altına alınması sürecidir. Bu tescil sayesinde marka sahibi başkalarının aynı veya benzer markaları kullanarak tüketicileri yanıltmasını ve emeğinden haksız kazanç sağlamasını engelleme hakkına sahip olur.Ülkemizde marka tescili Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından yürütülmektedir. Tescil edilen bir marka sahibine 10 yıl boyunca koruma sağlar ve bu süre düzenli olarak yenilenebilir.
Marka Tescili Neden Bu Kadar Önemli?
Marka tescili yaptırmak yasal bir zorunluluk olmanın yanında işletmenizin geleceğini güvence altına alan stratejik bir hamledir. Zira tescil edilmemiş bir marka rakipleriniz tarafından kopyalanabilir veya kötü niyetli kişilerce tescillenebilir. Marka tescili önemini şu şekilde özetlemek mümkün:
- Yasal koruma sağlar. Başkalarının aynı veya benzer markayı kullanmasını engeller.
- Müşteri güvenini artırır, marka sadakatini güçlendirir.
- Franchising veya lisans anlaşmaları yaparak ek gelir elde edilmesini sağlar.
- Şirket değerini yükselterek yatırımcı potansiyelini güçlendirir.
Hangi Markalar Tescil Edilebilir?
Marka belirlemede derinlemesine araştırma yapmak oldukça önemli. Çünkü her kelime, logo veya slogan marka olarak tescil edilememektedir. Markanın ayırt edici olması ve belirli kurallara uyması gerekir. Örneğin mobilya gibi jenerik terimler, aldatıcı ifadeler, ahlaka aykırı kelimeler ve ünlü markalara benzer isimler kabul edilmemektedir. Bunun için marka ismi tasarlarken eşsiz ve mevzuata uygun olduğundan emin olmalısınız.
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Marka tescil süreci birkaç önemli adımdan oluşur. Bu adımları şu şekilde aktarabiliriz.
- Marka Araştırması: TÜRKPATENT’in resmi sitesinden veya uzman bir vekil aracılığıyla markanızın kullanılabilirliğini kontrol edin.
- Sınıf Belirleme: Markanızın hangi ürün/hizmet kategorisinde yer alacağını seçin (45 farklı sınıf bulunur).
- Başvuru Yapma: Online veya şahsen TÜRKPATENT’e başvuru yapın.
- İnceleme Süreci: Türk Patent ve Marka Kurumu markanızı inceler ve uygun görürse Marka Bülteni’nde yayınlar.
- İtiraz Dönemi: Yayın süreci sonrasında 2 ay boyunca markanıza itiraz edilebilir. İtiraz olmazsa tescil onaylanır.
- Tescil Belgesi Alma: Süreç tamamlandığında 10 yıl geçerli marka tescil belgeniz verilir.
2025 Marka Tescil Ücretleri
Marka tescil sürecinde işlemleri tamamlamak ve onay almak için bazı ücretlerin ödenmesi gerekmektedir. Ödenmesi gereken temel ücretler şunlardır:
- Tek Sınıflı Marka Başvuru Ücreti: 2.350 TL
- Marka Başvurusu Ek Sınıf Ücreti (2.sınıf): 2.350 TL
- Marka Tescil Belgesi Sureti Düzenleme Ücreti: 2.400 TL
- Lisans Kayıt ve Lisans Yenileme Ücreti: 8.200 TL
Diğer marka tescilindeki diğer işlem ücretlerini öğrenmek isterseniz TÜRKPATENT’in resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Pluxee ile Markanızı Büyütürken Çalışanlarınızı da Ödüllendirin!
Markanız tescil ettirerek işletmenizin geleceğini güvence altına alabilirsiniz. Peki markanızı büyütürken çalışan motivasyonunu nasıl artırabilirsiniz? Bunun cevabı Pluxee hizmetlerinde saklı! Pluxee yenilikçi ödüllendirme çözümleriyle markanızın büyümesine katkı sağlarken vergi avantajlarıyla işletmenizin bütçesini korur. Pluxee Business, Pluxee Hediye Kartı ve daha fazlası için hemen Pluxee’yi keşfedin!
“Şirketler İçin Vergi Muafiyetleri” adlı yazımızı incelemiş miydiniz?