Huzur Hakkı Nedir?
1 07 2024
Bir çalışanın iş yerinde huzur içerisinde çalışabilmesi için şirketlerin çalışanlarına verdiği emek ve hizmet karşılığı belirli bir ödeme sunması gerekir.
Maaş dışında ve genellikle üst düzey yöneticilere, ortaklara yapılan bu ödeme huzur hakkı olarak adlandırılır. Huzur hakkı nedir, huzur hakkı kimlere verilir ve daha fazlasının yanıtı bu yazıda!
Huzur Hakkı Ne Demek?
Huzur hakkı, şirketlerin üst düzey yöneticileri ve yönetim kurulu üyelerinin sahip olduğu mali haktır. Şirketlerde görev alan üst düzey pozisyonların sorumlulukları ve aldığı kararların riskleri daha fazla olduğu için bu kişilerin sorumluluk ve yükümlülükleri nedeniyle karşılaşabilecekleri riskleri azaltmak amacıyla onlara bir ödeme sunulur. Bu ödemeye de huzur hakkı denir. Huzur hakkı ödemesi, genellikle düzenli aralıklarla (aylık, üç aylık vb.) ödenir ve belirli bir tutar üzerinden hesaplanır. Bu tutar, şirketin veya kurumun mali durumuna, büyüklüğüne ve sektörel normlara göre değişebilir.
Huzur Hakkı Kimlere Verilir?
Huzur hakkı, genellikle belirli sorumluluk ve görevleri olan üst düzey yöneticilere, şirket ortaklarına ve kurul üyelerine verilir. Elbette bir şirketin üst düzey yöneticilerini ilgilendiren bu ödemenin kimlere yapılacağı şirketin türüne ve politikasına göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca şirketin anonim ya da limitet şirket olması durumuna göre de huzur hakkı alacak kişiler farklılık gösterir. Eğer söz konusu şirket anonim şirketse huzur hakkı yönetim kurulu üyelerine, limitet şirketse şirket ortaklarına ve şirket müdürüne ödenir. Şirketlerde huzur hakkı ödemesi yapılıp yapılmayacağı ise genel kurulda ya da yönetim kurulunda belirlenir.
Çalışanlarınızın yemek ihtiyaçlarını Pluxee Yemek kartı ile karşıladığınızda %100 vergi avantajından faydalanabileceğinizi biliyor musunuz?
Huzur Hakkı Nasıl Hesaplanır?
Huzur hakkı Türk Ticaret Kanunu’nun 394. maddesinde de şu şekilde belirtilir: “Yönetim kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşmeyle veya genel kurul kararıyla belirlenmiş olmak şartıyla huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kârdan pay ödenebilir.” Yani ödenecek huzur hakkının miktarının esas sözleşmede ya da genel kurul kararında belirtilmesi ve ödeme koşullarının yer alması gerekir.
Huzur hakkı hesabı yapılırken brüt ücret baz alınır dolayısıyla öncelikle belirlenen tutar brütleştirilir. Daha sonra belirlene brüt ücret üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesilir. Çünkü huzur hakkı, vergilendirmeye tabi bir ödeme türüdür. Bu hesap yapılırken güncel asgari ücretin gelir vergisi ve damga vergisi tutarı istisna tutulur. Tüm bu maddeler dikkate alınarak huzur hakkının net tutarı hesaplanır.
2024 yılı gelir vergisi tarifesi ücret gelirine göre şu şekildedir:
110.000 TL’ye kadar: %15 |
230.000 TL'nin 110.000 TL'si için 16.500 TL, fazlası: %20 |
870.000 TL'nin 230.000 TL'si için 40.500 TL, fazlası: %27 |
3.000.000 TL'nin 870.000 TL'si için 213.300 TL, fazlası: %35 |
3.000.000 TL'den fazlasının 3.000.000 TL'si için 958.800 TL, fazlası: %40 |
Huzur Hakkı Gider Olarak Gösterilir mi?
Huzur hakkı, ücret sınıfına giren bir gelir türü olduğu için gider olarak gösterilebilir. %15’ten %40’a uzanan dilimler dahilinde huzur hakkı vergilendirilebilir ve söz konusu tutar gider kalemi olarak tutulabilir. Şirketler huzur hakkını gider olarak kaydettiğinde vergi avantajından faydalanabilir. Bunun muhasebe ve vergi mevzuatına uygun olarak yapılması gerekir.
Basit usulde vergilendirme ile ilgili tüm merak ettikleriniz yazımızda!